22/10/2015

Τζορντι Γκαλθεραν | Το δανειο (El Credito)

Τζόρντι Γκαλθεράν | Το δάνειο (El Crédito)

Ο Τζόρντι Γκαλθεράν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 5 Μαρτίου του 1964 και είναι Καταλανός θεατρικός συγγραφέας σεναριογράφος και μεταφραστής. Σπούδασε Καταλανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και άρχισε να γράφει θεατρικά έργα το 1988. 

Είναι συγγραφέας του έργου «Το Δάνειο (El Credito)» που παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ο Γκαλθεράν το 1995 κέρδισε το Born Theatre Award για το έργο του «Paraules encadenades» (Words in Chains) και το βραβείο Ignasi Iglesias για το έργο του «Dakota» ενώ την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το βραβείο των κριτικών Serra d'Or.
Είναι παγκοσμίως γνωστός για το θεατρικό του έργο «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» (El mètode Grönholm) το οποίο πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλωνίας το 2003. Την ίδια χρονιά «Η μέθοδος Γκρόνχολμ» γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο El Metodo και πρωταγωνιστή τον Εντουάρντο Νοριέγκα και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Επίσης το 2003 σε σκηνοθεσία της Laura Mañá γυρίστηκε η ταινία «Killing Words» που βασίστηκε στο έργο του Γκαλθεράν Paraules encadenades.

Το έργο του Καταλανού Τζόρντι Γκαλθεράν «Το δάνειο» κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού Θεάτρου της Τζιρόνα τον Νοέμβριο του 2011. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία με αναπάντεχη εξέλιξη και με θέμα επίκαιρο όσο ποτέ στην Ισπανία –αλλά και στην Ελλάδα– της οικονομικής κρίσης.

Ο Γκαλθεράν «στοιχηματίζει» πως δεν μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα με τίμια μέσα.  Με μοναδικό του εφόδιο τη μπλόφα, ο απεγνωσμένος λόγω της οικονομικής κρίσης ανθρωπάκος, ίσως δεν καταφέρει τελικά να πάρει το δάνειο, ο διευθυντής της τράπεζας όμως θα πάθει στο τέλος αυτό ακριβώς που φοβάται. Γιατί κάποια πράγματα σ’ αυτή τη ζωή ούτε μετριούνται ούτε κερδίζονται με ευρώ…

“Το δάνειο” του Τζόρντι Γκαλθεράν
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης
Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης
Δείτε περισσότερα και αγοράστε το εισιτήριό σας: http://nkt.gr/play/162/daneio/