02/05/2017

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ / ACT4GREECE

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ / ACT4GREECE

Η δράση μας "Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά" για την περίοδο 2017-2018 υποστηρίζεται από το καινοτόμο πρόγραμμα crowdfunding act4Greece, κάνοντας πράξη την κοινή μας πεποίθηση ότι μόνο με δράσεις αλληλεγγύης μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο ασφυκτικό περιβάλλον που ζούμε λόγω της οικονομικής κρίσης. Η δράση θα παραμείνει στην πλατφόρμα του προγράμματος έως 31/8/2017 και οι υποστηρικτές θα έχουν από το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανταποδοτικά δώρα (ανάλογα με το ποσό της προσφοράς τους) και σταθερή ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της δράσης.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της δράσης στο act4Greece και ενισχύστε την προσπάθεια. Ακόμα και το ελάχιστο ποσό έχει σημασία!

Η δράση «Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά» διατηρείται εδώ και 15 χρόνια, παράλληλα με τις υπόλοιπες παραγωγές μας. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα θεάτρου που προσφέρει δωρεάν παραστάσεις για παιδιά σε νοσοκομεία, ιδρύματα, ειδικά σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, δομές αλληλεγγύης, υποβαθμισμένες περιοχές, γυναικείες φυλακές, προγράμματα απεξάρτησης και γενικά όπου υπάρχουν παιδιά που για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική ψυχαγωγία. Είναι το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο σταθερά όλα αυτά τα χρόνια.
Η δράση ξεκίνησε το 2002 με παραστάσεις σε νοσοκομεία και ιδρύματα για παιδιά, τα τελευταία χρόνια όμως, με την εξάπλωση της φτώχειας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε όλο και περισσότερες ομάδες πληθυσμού, απευθυνόμαστε και σε παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο θέατρο όχι εξαιτίας κάποιας ασθένειας, αλλά λόγω οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. 
Οι παραστάσεις δημιουργούνται ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες και τους διαφορετικούς (κατά κανόνα μη θεατρικούς) χώρους όπου παρουσιάζονται. Δίνονται σε σταθερή, καθημερινή βάση, συνδυάζοντας τον εκπαιδευτικό / ψυχαγωγικό με τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου. Αυτό το πολιτιστικό αγαθό, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών, στις περιπτώσεις των μικρών θεατών που περνούν μια περιπέτεια υγείας ή ζουν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού γίνεται ζωογόνος ανάσα χαράς, ψυχολογικό στήριγμα και δημιουργική βοήθεια στη θεραπεία ή την υποδοχή και ένταξη ταλαιπωρημένων σωματικά και ψυχολογικά παιδιών στο κοινωνικό σύνολο.

Την περίοδο 2017-2018 θα παρουσιάσουμε την παράσταση Πινόκιο, θεατρική διασκευή της γνωστής ιστορίας του Κάρλο Κολόντι από την Άνδρη Θεοδότου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Το παραμύθι αυτό επιλέγεται για τις αξίες που πρεσβεύει, την ειλικρίνεια, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, το θάρρος, την όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Κυρίως όμως επιλέγεται σαν μια ιστορία γνωστή σε κάθε παιδί, από όποιον τόπο κι αν προέρχεται. Η παράσταση θα μπορεί να επικοινωνήσει με κάθε μικρό θεατή, ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας, και θα στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, τη δύναμη της δράσης, της εικόνας, της μουσικής.

(Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.)