Δε φάιναλ θολούθιον
Θέατρο Πόρτα
των Κωστάκη Ανάν και Suyako
Σωτήρης Ρουμελιώτης

Επτά σύγχρονοι άνθρωποι σταματούν πάνω στις γραμμές ενός τρένου. Αναμένοντας τον επικείμενο θάνατό τους, επιδίδονται σε μια επείγουσα ενδοσκόπηση, καθώς –όπως συνηθίζουμε να λέμε– όλη η ζωή τους περνάει μπροστά από τα μάτια τους. Με βάση τη δραματουργική αυτή συνθήκη, ο νεαρός σκηνοθέτης Σωτήρης Ρουμελιώτης μαζί με μια δυνατή ομάδα νέων ηθοποιών, δημιουργούν μια σουρεαλιστική σκηνική σύνθεση, βασισμένη στα ιδιαίτερα κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako. 

Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, οι ηθοποιοί αφηγούνται τραγελαφικές καταστάσεις, στις οποίες οι άνθρωποι βιώνουν τη ματαίωση, την απομυθοποίηση, τα ύψη και τα βάθη της ζωής τους. Το Δε φάιναλ θολούθιον, που παίχτηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου τον περασμένο χειμώνα, επανέρχεται για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα, για να μας δείξει και πάλι πώς μέσα από τον σουρεαλισμό της ζωής βρίσκουμε την τρυφερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όπως λέει ο Σωτήρης Ρουμελιώτης: «Η παράστασή μας ξεκινάει, ουσιαστικά, με ένα rewind. Οι ηθοποιοί πατάνε ένα «μαγικό κουμπί» και όλη η ζωή τους ξεκινάει από την αρχή. Κάπως έτσι αισθάνομαι τώρα και εγώ ∙ λες και έγινε ένα rewind και βρεθήκαμε πίσω στον Ιανουάριο του 2023, όταν κάναμε πρεμιέρα και αγωνιούσαμε να μοιραστούμε τη δουλειά μας με τους θεατές. Δυστυχώς, η τραγελαφική ελληνική πραγματικότητα - την οποία ακριβώς διαπραγματεύονται οι ιστορίες που αφηγούμαστε στη σκηνή - διέκοψε την ομαλή πορεία της. Επειδή όμως, όπως αναφέρεται και στο κείμενο «Δεν είναι ζωή αυτή, αλλά τελικά είναι η ζωή μου», έτσι κι εμείς σκεφτήκαμε πως «δεν είναι παράσταση αυτή, αλλά τελικά είναι η παράστασή μας», οπότε αποφασίσαμε να επιστρέψουμε με περισσότερη φόρα, κέφι και τρέλα!».

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με το Εθνικό Θέατρο

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από: 2 Οκτ, 2023 - 27 Νοέ, 2023
  • Δευτέρες - 21:00
  • Τρίτες - 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Μειωμένο από 15,00 € - Φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ
Κανονικό από 18,00 € - Γενική είσοδος
Διάρκεια: 90'
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο
των Κωστάκη Ανάν και Suyako
Σκηνοθεσία
Σωτήρης Ρουμελιώτης
Δραματουργία
Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Δραματουργική επεξεργασία
Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σχεδιασμός Φωτισμών
Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός σχεδιασμού φωτισμών
Νάσια Λάζου
Σκηνογράφος
Μαρία Καραδελόγλου
Ενδυματολόγος
Μαρία Καραδελόγλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Νικόλας Λαμπάκης
Σχεδιασμός Βίντεο
Διδώ Γκόγκου
Φωτογραφίες
Πάτροκλος Σκαφίδας
Μακιγιάζ
Γεωργία Φιλίππα
Μουσική
Γιώργος Χρυσικός
Ερμηνεία
Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ιωάννης Καμπούρης, Ερατώ Καραθανάση, Ανδρομάχη Μπάρδη, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Βάσια Τσιαούση
Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες
Γεωργία Φιλίππα
ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΑ