Ικέτιδες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Αισχύλος
Μαριάννα Κάλμπαρη

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη: ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.

Στο έργο (που είναι το πρώτο και το μοναδικό που έχει διασωθεί από την τετραλογία του Αισχύλου «Δαναΐδες») πρωταγωνιστεί ένα συλλογικό γυναικείο πρόσωπο: ο Χορός των πενήντα Δαναΐδων που, μαζί με τον πατέρα τους Δαναό εγκαταλείπουν τη Λιβύη και την Αίγυπτο και ζητούν άσυλο στην πόλη του Άργους. Σαν την προγόνισσά τους την Ιώ, που η Ήρα καταδίωκε ανελέητα στέλνοντάς της μια ενοχλητική βοϊδόμυγα, τον «οίστρο», για να την βασανίζει, οι Δαναΐδες πασχίζουν τώρα να ξεφύγουν από τους πενήντα γιους του Αιγύπτου που απαιτούν να τις παντρευτούν με τη βία. Ο μύθος θέτει το ζήτημα της ταυτότητας και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, εξιστορώντας παράλληλα το χρονικό της εγκατάστασης και της επικράτησης του ελληνικού φύλου στη χώρα των Πελασγών, των λεγόμενων «Προελλήνων».

Οι Δαναΐδες Ικέτιδες μιλούν για τις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν από τη γη τους, την άγρια μοίρα του πρόσφυγα, την αξία της δικαιοσύνης, τις αρχές της δημοκρατίας. Πάνω απ’ όλα όμως μιλούν για τον αγώνα της Γυναίκας ενάντια στον Άνδρα που με τη βία ζητά να της επιβληθεί.

Η παράσταση ενώνει λυτρωτικά τις φωνές των αρχαίων ηρωίδων με εκείνες των σημερινών, μέσα από έναν εντυπωσιακό Χορό πενήντα νέων γυναικών, με προεξάρχουσες στο λόγο την Λένα Παπαληγούρα και την Λουκία Μιχαλοπούλου (στους ρόλους της Υπερμνήστρας και της Αμυμώνης αντίστοιχα) και στο τραγούδι την Μαρίνα Σάττι.

Τον Χορό απαρτίζουν μέλη της γυναικείας χορωδίας Chóres, νέες ηθοποιοί- σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και χορεύτριες- ακροβάτισσες της ομάδας «Και όμως κινείται» (με κορυφαία την Χριστίνα Σουγιουλτζή).Στον ανδρικό ρόλο του Πελασγού, βασιλιά του προελληνικού πελασγικού φύλου-που πιστεύεται ότι υπήρξε μητρογραμμικό- η Λυδία Κονιόρδου. Τις δύο μορφές της πατριαρχικής εξουσίας ενσαρκώνουν ο Άκης Σακελλαρίου και ο Γιάννης Τσορτέκης.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Μεμονωμένες παραστάσεις
  • Παρασκευή 23 Αυγούστου - 21:00
  • Σάββατο 24 Αυγούστου - 21:00
Διάρκεια: 90'
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο
Αισχύλος
Σκηνοθεσία
Μαριάννα Κάλμπαρη
Δραματουργική επεξεργασία
Μαριάννα Κάλμπαρη
Μετάφραση
Ιωάννης Γρυπάρης
Σκηνογράφος
Χριστίνα Κάλμπαρη
Σχεδιασμός Φωτισμών
Στέλλα Κάλτσου
Ενδυματολόγος
Χριστίνα Κάλμπαρη
Μουσική
Χαράλαμπος Γωγιός
Βοηθός σκηνογράφου
Κυριακή Φόρτη
Βοηθός ενδυματολόγου
Κατερίνα Κυρτάτου
Σολίστ
Μαρίνα Σάττι
Χορογραφίες
Χριστίνα Σουγιουλτζή
Βοηθός σκηνοθέτη
Μαριλένα Μόσχου
Κορυφαία Χορεύτρια
Χριστίνα Σουγιουλτζή
Μουσική διδασκαλία
Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Ειρήνη Πατσέα
Ερμηνεία
Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης
Κορυφαίες CHÓRES
Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου
Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης
Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη
Οργάνωση Περιοδείας
Χριστίνα Μπάλλα
Συντονισμός παραγωγής CHÓRES
Βερονίκη Κρικώνη
Εικαστικό έργο αφίσας
Χριστίνα Κάλμπαρη
ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΑ