Κωλόκαιρος
Θέατρο Χώρα
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Γιώργος Παλούμπης

Μια βροχερή ημέρα στο νυχτερινό κέντρο «Διυλιστήριο» στην Ελευσίνα, ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του μαγαζιού, επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια αδικαιολόγητης απουσίας και λίγες ώρες πριν από την κηδεία της μητέρας του, ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η απρόσμενη αυτή εμφάνιση προκαλεί αναστάτωση στους κοντινούς του ανθρώπους. Καλά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν αποκαλύπτονται και φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του έργου, φέρνοντάς τους ενώπιον των ευθυνών και των φαντασμάτων τους. 

Η λαϊκή ελληνική πραγματικότητα σκιαγραφείται μέσα από τους ήρωες του έργου: αλκοόλ, τσιγάρο, «σκυλάδικα» και λαϊκά τραγούδια, αλλά και πονηριά, συμφέρον, απληστία, αντιφάσεις και αμαρτίες που τους καταδιώκουν. Άνθρωποι με προτερήματα και αδυναμίες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν ρευστό κόσμο, ο οποίος δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία ασφάλεια. Η προκατάληψη απέναντι σε ό,τι είναι έξω από την πραγματικότητα των ηρώων, απέναντι στο διαφορετικό και το καινούργιο βρίσκει στόχο στο πρόσωπο του Σοφοκλή και ταυτόχρονα γίνεται αφορμή να αποκαλυφθεί η ανθρώπινη πλευρά τους, με όλες τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους. 

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο, χωρίς σαφή όρια μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ένα έργο που βλέπει την πραγματικότητα όπως είναι: με όλη την τραγικότητα και τη γελοιότητά της. Η πλοκή κορυφώνεται σταδιακά μέσα από το σασπένς και το χιούμορ, δημιουργώντας έναν σφιχτό κλοιό γύρω από τους χαρακτήρες, που μοιάζουν οικείοι και αναγνωρίσιμοι. 

Ο Κωλόκαιρος ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες παραστάσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τον περασμένο χειμώνα, με διαρκή sold out έως το τέλος της σεζόν. Μια ιδιαίτερη ιστορία εκδίκησης και αποδοχής, που μεταφέρεται αυτή τη χρονιά στο Θέατρο Χώρα, για να μας βάλει και πάλι σε ένα ρεαλιστικό σύμπαν γεμάτο σκληρές καταστάσεις, ωμή γλώσσα αλλά και χιούμορ. 

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (συγγραφέας, ηθοποιός) και ο Γιώργος Παλούμπης (σκηνοθέτης) έχουν συνεργαστεί πολλές φορές, μεταξύ άλλων στο Εθνικός Ελληνορώσων (Από Μηχανής 2017-2018) και στα Ματωμένα Χώματα (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και καλοκαιρινή περιοδεία 2022), όπου ήταν και υπεύθυνοι για τα κείμενα των έργων (Εθνικός Ελληνορώσων: συγγραφή Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, δραματουργική επεξεργασία Γιώργος Παλούμπης / Ματωμένα Χώματα: διασκευή από το μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Γιώργος Παλούμπης).

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από: 4 Νοέ, 2023 - 27 Απρ, 2024
  • Σάββατα - 21:15
  • Κυριακές - 21:15
Από: 3 Νοέ, 2023 - 26 Απρ, 2024
  • Παρασκευές - 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Μειωμένο από 15,00 € - Φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ
Κανονικό από 18,00 € - Γενική είσοδος
Διάρκεια: 110'
Χρήση καπνού
Κάπνισμα επί σκηνής
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνοθεσία
Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία
Γιώργος Παλούμπης
Σκηνογράφος
Νατάσσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών
Βασίλης Κλωτσοτήρας
Ενδυματολόγος
Νατάσσα Παπαστεργίου
Μουσική
Κώστας Νικολόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου
Μαριάνθη Ράδου
Βοηθός ενδυματολόγου
Μαριάνθη Ράδου
Σχεδιασμός ήχου
Ανδρέας Μιχόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη
Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες
Πάτροκλος Σκαφίδας
Ερμηνεία
Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Μακιγιάζ
Διονυσία Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες
Διονυσία Κωνσταντίνου
ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΘΕΑΤΡΑ