Pietà
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κεντρική Σκηνή
Η Ομάδα, με την πολύτιμη συνδρομή της Κούλας Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένης Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνας Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά) Αλεξάνδρας Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζας Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου)
Μάρθα Μπουζιούρη

Μια παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη

Η σκηνοθέτις Μάρθα Μπουζιούρη καταθέτει άλλη μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά τολμώντας να αγγίξει ένα επίπονο, επίκαιρο και εκκωφαντικά επείγον θέμα, με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές. Η παράσταση Pietà ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας. 

Έμπνευση και οδηγός της παράστασης στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου). 

Μέσα από μια μακρά κι έντονα φορτισμένη περίοδο συναντήσεων, εκμυστηρεύσεων κι ανταλλαγών, διανοίχτηκε ένας χώρος εγγύτητας κι εμπιστοσύνης, εντός του οποίου διαμορφώθηκε σταδιακά το κείμενο της παράστασης, βασισμένο στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.

Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση Pietà πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε ένα τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική θεατρική παράσταση που ισορροπεί με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο, αποτίνοντας έναν φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω. 

Η σκηνοθέτις, Μάρθα Μπουζιούρη, σημειώνει: «Πέντε σπουδαίες γυναίκες, παρά και με αφορμή την υπέρτατη απώλειά τους, μου επέτρεψαν να τις πλησιάσω, και μέσα από αυτές, να πλησιάσω και να αφουγκραστώ την Ελένη, την Ερατώ, τη Ντόρα, τη Γαρυφαλλιά, τη Σοφία. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στις γυναίκες αυτές, που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας αλλά ζουν μέσα από εμάς. Γινόμαστε η φωνή τους. Η ομορφιά και η μνήμη τους φωτίζει τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς βία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο».

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, από τις 6 Οκτωβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Η παράσταση Pietà πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παραγωγή: PLAYS2PLACE, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από: 7 Οκτ, 2023 - 18 Νοέ, 2023
  • Σάββατα - 21:30
Από: 6 Οκτ, 2023 - 17 Νοέ, 2023
  • Παρασκευές - 21:00
Από: 8 Οκτ, 2023 - 19 Νοέ, 2023
  • Κυριακές - 18:30
Τιμές εισιτηρίων:
Μειωμένο από 15,00 € - Φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65 ετών, ΑμεΑ
Κανονικό από 18,00 € - Γενική είσοδος
Διάρκεια: 100'
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο
Η Ομάδα, με την πολύτιμη συνδρομή της Κούλας Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένης Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατούς Μανωλακέλλη), Κατερίνας Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά) Αλεξάνδρας Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζας Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου)
Σκηνοθεσία
Μάρθα Μπουζιούρη
Δραματουργία
Μάρθα Μπουζιούρη
Σκηνογράφος
Άρτεμις Φλέσσα
Σχεδιασμός Φωτισμών
Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Ενδυματολόγος
Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική
Άννα Στερεοπούλου
Σχεδιασμός Βίντεο
Μάρθα Μπουζιούρη
Επιμέλεια κίνησης
Μαριέλα Νέστορα
Βοηθός σκηνοθέτη
Δανάη Πολυκάρπου
Φωτογραφίες
Πάτροκλος Σκαφίδας
Ερμηνεία
Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου
Μακιγιάζ
Γεωργία Φιλίππα
Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες
Γεωργία Φιλίππα
Έρευνα
Μάρθα Μπουζιούρη
ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ