Τα μαγικά βουνά
Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κεντρική Σκηνή
Γιώργος Κοτζιούλας
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Οι Εlephas tiliensis  (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Τα Μαγικά βουνά μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά. 

Η Λαϊκή Σκηνή γεννήθηκε από τις οι ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα: τη διαφώτιση του λαού για τους στόχους του αγώνα, τη στρατολόγηση, την ελεύθερη κριτική και την ψυχαγωγία. Αξίζει να αναφερθεί πως το θέατρο αυτό αποτελούσε μια από τις ελάχιστες φορές που άντρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν ισότιμα σε ένα κοινωνικό συμβάν. Η Λαϊκή Σκηνή γεννιέται από τον λαό και απευθύνεται στον λαό, ο οποίος ψυχαγωγείται βλέποντας στα έργα τον ίδιο τον εαυτό του. Ο Κοτζιούλας προπαγανδίζει μεν τις νέες ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει η Εθνική Αντίσταση, συνδέει την αντίσταση με την κλεφτουριά του 1821, αλλά παράλληλα δε διστάζει να ασκήσει άμεσα κριτική στο αντάρτικο. Ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, τη ρευστότητά της και τη δυσκολία μας να έρθουμε σε επαφή με τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως αυτά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ζωντανεύουν μέσα από το έργο του Κοτζιούλα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά τους έως και σήμερα. Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο.

Η σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μεταμορφώνεται σε μια ορεινή πλαγιά με οργιώδη βλάστηση στο Βουργαρέλι της Πίνδου, εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα. Μέσα στον θεατρικό χώρο, εισβάλλει η άγρια φύση των βουνών, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα κατώφλι συνάντησης του θεατή με το Θέατρο του Βουνού, που ως τώρα δεν έχει βρει τη θέση του στη σύγχρονη παραστασιογραφία.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του Κώστα Κοτζιούλα για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων και την αμέριστη βοήθειά τους.

Η παράσταση Τα μαγικά βουνά πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Από: 2 Μάρ, 2024 - 27 Απρ, 2024
  • Σάββατα - 21:15
Από: 1 Μάρ, 2024 - 26 Απρ, 2024
  • Παρασκευές - 21:00
Από: 3 Μάρ, 2024 - 28 Απρ, 2024
  • Κυριακές - 18:30
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό από 18,00 € - Γενική είσοδος
Μειωμένο από 15,00 € - Άνεργοι,ΑΜΕΑ,Φοιτητές, Άνω των 65
Διάρκεια: 100'
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο
Γιώργος Κοτζιούλας
Σκηνοθεσία
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Δραματουργία
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Δραματουργική επεξεργασία
Ρόζυ Δούνια
Σκηνογράφος
Μαγδαληνή Αυγερινού
Σχεδιασμός Φωτισμών
Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Ενδυματολόγος
Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική
Χρίστος Θεοδώρου
Βοηθός σκηνογράφου
Νικόλ Οικονομίδη
Βοηθός ενδυματολόγου
Νικόλ Οικονομίδη
Επιμέλεια κίνησης
Δέσποινα Αναστάσογλου
Βοηθός σκηνοθέτη
Μαρία Γκιώνη, Ρόζυ Δούνια
Μουσική διδασκαλία
Χρίστος Θεοδώρου
Φωτογραφίες
Πάτροκλος Σκαφίδας
Μουσική επιμέλεια
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Ερμηνεία
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Βίκυ Κατσίκα, Άρης Λάσκος
Μακιγιάζ
Κατερίνα Μιχαλούτσου
Επιμέλεια κομμώσεων/περούκες
Κατερίνα Μιχαλούτσου
Επιστημονικός σύμβουλος
Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ